måndag 8 juli 2013

System-16 uppdelat 2

System-16: Grundregler

Livspoäng

Alla varelser har ett antal livspoäng som visar hur mycket skada varelsen tål innan den dör. En vuxen människa har sex livspoäng.

När en varelse blir skadad med ett visst antal skadepoäng sänks livspoängen tillfälligt med lika mycket. Om varelsen fått fler skadepoäng än vad den har livspoäng kommer varelsen att dö om den inte klarar ett prov. Om den klarar provet blir den istället medvetslös och kräver omvårdnad för att vakna upp.

Livspoängen läker i vanliga fall med ett poäng i veckan.

Tiden

I spelvärlden går tiden sin egen gång, skild från tiden i den verkliga världen. Spelarna och spelledaren kan ägna en kvart åt att spela vad som händer under en minut, eller så kan spelledaren konstatera Ni väntar tre månader tills det blir islossning.

När man spelar riktigt dramatiska och detaljerade situationer, till exempel strider, använder man tidsenheten rundor. Det går ungefär tio rundor på en minut.

Turordning

När det blir viktigt vem som agerar först i en runda, spelarnas figurer eller spelledarens (spelledarens figurer är ju ofta fiender till spelarfigurerna), kan man bestämma turordningen med hjälp av tärningsslag. Man slår t ex en vanlig sexsidig tärning och den sida, spelarna eller spelledaren, som får högst agerar först.

En spelare får om den vill slå ett eget turordningsslag för en figur. Kanske har figuren en särskild förbättring som ger fördel vid turordningen, eller är under inflytande av en gynnsam effekt.

Fart

En vanlig människa har farten "10". Det betyder

  • 10 meter per runda till fots.
  • 1 meter per runda klättrande.
  • 5 meter per runda simmande.
  • 10 km på en timmes joggning.
  • 10 km på två timmars rask promenad på slät mark.
  • 10 km på en halv dags vandring i besvärlig terräng.

Andra varelser kan ha andra värden för fart. Duktiga klättrare och simmare är naturligtvis snabbare på att klättra och simma.

Förföljelse (20-sidig + fart)

När varelse A tar upp jakten på varelse B måste man jämföra farten mellan dem. Bägge slår den tjugosidiga tärningen och lägger till sin fart. Det är så långt i meter de hinner på en runda. Genom att se hur många meter det rör sig om för var och en kan man se vem som hinner längst och drar ifrån eller kommer ikapp den andra.

Bärförmåga

Utan hinder kan en människa bära tio föremål. Som föremål räknas något som är minst så stort som en pärm och som väger 1-5 kg. Ett rep, ett svärd, en större hammare är exempel på föremål. Mindre ting än så buntas ihop så när man bär tillräckligt många (använd omdömet) räknas det som ett eget föremål.

Bär människan mer än sina tio föremål blir farten halverad. Med tjugo föremål blir gången stapplande. En förbättring på styrkan ökar antalet föremål figuren kan bära utan att farten påverkas.

Förbättringar

Efter varje spelmöte får varje spelare (inte spelarfigur) en förbättring som kan användas för att förbättra en av figurerna. En förbättring brukar innebära en höjd chans vid prov (att man lägger till fördelar på den tjugosidiga tärningen). Observera att en figur kan välja samma förbättring flera gånger så att det blir t ex +2 eller +3 på något.

En figur (inte spelare) som gjort något särskilt hjältemodigt, eller varit nära att dö (haft 2 livspoäng eller mindre kvar) kan få en extra förbättring, om spelledaren tycker det.

De vanligaste förbättringarna gäller stridsvärdena, eller egenskaperna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar